Annette Kørte Over 150 Kilometer til Roskilde – Rystet Over Uventet Betaling ved Drop-Off

29. juni 2025

Hurtigt Overblik

  • En festivalgæst ved navn Annette kørte fra Aarhus til Roskilde Festival for at sætte familie af.
  • Hun blev overrasket og rystet over at skulle betale for at benytte et “drop-off”-område.
  • Normalt forventes afsætning at være gratis ved festivaler.
  • Roskilde Festival er en non-profit organisation, der donerer overskud til velgørende formål.

At køre langt for at hjælpe familie er for mange en selvfølge. Men for Annette Pedersen fra Aarhus tog turen til Roskilde Festival lørdag en uventet drejning, der efterlod hende rystet. Efter en køretur på over 150 kilometer for at sætte familiemedlemmer af ved festivalen, blev hun mødt af både kaos og en overraskende regning.

Ifølge BT var Annette dybt påvirket af situationen ved ankomsten. Hun forventede, som det ofte er tilfældet ved store arrangementer, at der ville være et gratis område dedikeret til at sætte passagerer af – et såkaldt “drop-off”-område. I stedet befandt hun sig midt i et større kaos og fik at vide, at hun skulle betale for servicen.

For Annette, der havde taget den lange tur fra Jylland netop for at yde en hjælpende hånd, var dette en ubehagelig overraskelse. For mange er en “drop-off”-zone en bekvem og gratis løsning for både chauffører og festivalgæster. At skulle betale for noget, hun forventede var en gratis service, bidrog til hendes frustration over den i forvejen kaotiske ankomst.

Roskilde Festival: Mere end bare musik

For at forstå den fulde kontekst af situationer som den, Annette oplevede, er det vigtigt at dykke ned i Roskilde Festivals unikke fundament. Festivalen adskiller sig markant fra mange rent kommercielle musikbegivenheder, da den er bygget på en stærk non-profit model.

Roskilde Festival arrangeres af Foreningen Roskilde Festival. Kernen i festivalens drift er de tusindvis af frivillige – omkring 32.000 ifølge ældre rapporter (zpolonius.dk, 2016), der yder en uvurderlig indsats før, under og efter festivalen. Denne massive frivillige arbejdskraft er afgørende for at holde omkostningerne nede og realisere festivalens mission.

Festivalens overskud – indtægterne fra billetter, mad- og drikkevaresalg, samt andre services på pladsen, fratrukket udgifterne til bands, logistik, infrastruktur osv. – går ubeskåret til velgørende og humanitære formål. Siden festivalens start i 1970’erne har Foreningen Roskilde Festival doneret over 385 millioner kroner til velgørenhed, primært med fokus på børn og unge (roskildefestivalgruppen.dk, TV2 Kosmopol).

Denne model betyder, at når festivalgæster eller besøgende betaler for ydelser eller varer på festivalen, bidrager de indirekte til festivalens velgørende formål og dens fortsatte udvikling. Selvom det kan virke overraskende at skulle betale for en service som “drop-off”, skal det ses i lyset af denne non-profit struktur, hvor næsten enhver indtægtsstrøm bidrager til et større, almennyttigt formål, fremfor profit til kommercielle ejere.

Tidligere reaktioner på betaling

Situationen med Annette er ikke den første gang, at spørgsmål om betaling for specifikke services på Roskilde Festival har vakt reaktioner. Tidligere har der for eksempel været diskussioner omkring betaling for adgang til renere toiletfaciliteter. Allerede i 2014 kunne man betale en mindre sum for at benytte toiletter, der blev holdt renere end de gratis alternativer (Politiken). Dette tiltag mødte dengang både forståelse og frustration blandt gæsterne. De generelle toiletforhold har i perioder også været et tilbagevendende kritikpunkt, der har skabt debat om faciliteter og service på festivalen (Berlingske, Femina).

Mens betaling for en drop-off zone specifikt måske er mindre almindeligt, viser de tidligere eksempler, at festivalgæster reagerer, når der introduceres betaling for services, der tidligere har været forventet som standard eller gratis. Det er en balancegang for festivalen mellem at generere indtægter til sine velgørende formål og opretholde gæsternes forventninger til service og faciliteter.

Det specifikke “drop-off”-sted, hvor Annette endte med at skulle betale, beskrives i MSN som tilsyneladende uofficielt. Dette kunne forklare, hvorfor betalingen var en overraskelse for Annette, hvis hun forventede at benytte et officielt, gratis område. Uanset de præcise omstændigheder understreger situationen, at klar kommunikation omkring betalingskrævende services er vigtig for at undgå misforståelser og frustrationer blandt de mange besøgende, der hvert år finder vej til Roskilde – også dem, der bare kommer for at sætte familie af.

Læs også en af vores andre tophistorier: Politi massivt til stede på Roskilde Station: Undersøger hændelse

Skriv en kommentar