Hurtigt Overblik
- Egeprocessionsspinderen, kendt som “larven fra helvede”, er for første gang fundet i Jylland.
- Larvereden blev opdaget i et træ i en børnehave i Horsens.
- Larvens mikroskopiske, giftige hår udgør en alvorlig sundhedsrisiko med risiko for udslæt, kløe og vejrtrækningsproblemer.
- Fundet understreger behovet for øget opmærksomhed og forsigtighed i offentlige områder.
Alarmen lyder i Jylland. Den frygtede egeprocessionsspinder, populært kendt som “larven fra helvede” grundet dens yderst generende og potentielt farlige hår, er for første gang konstateret vest for Storebælt. Fundet, der vækker særlig bekymring, blev gjort i et træ på området ved en børnehave i Horsens.
Ifølge DR og Politiken blev larvereden hurtigt fjernet af skadedyrsbekæmpere, og Horsens Kommune oplyser via sin kommunikationschef, Lars Bjørn Petersen, til TV2 Østjylland, at man håber problemet lokalt er løst. Ikke desto mindre markerer fundet i Horsens, som også rapporteret af Horsens Folkeblad og Jyllands-Posten, en markant geografisk spredning af larven, der hidtil primært har været observeret på Fyn, særligt omkring Odense og for nylig i Kerteminde, som omtalt af Kerteminde Kommune.
Hvorfor er “Larven fra Helvede” så farlig?
Faren ved egeprocessionsspinderen (Thaumetopoea processionea) ligger i dens tusindvis af bittesmå, næsten usynlige hår – de såkaldte sæter. Det er ikke de store, synlige hår, der er problemet, men de meget fine hår, der udvikles i larvens senere stadier (typisk 3. stadie og frem). Disse hår indeholder et giftigt protein kaldet thaumetopoein. Når hårene knækker, hvilket sker let ved berøring eller af vind, frigives giften.
Ifølge Wikipedia kan en enkelt larve have op til 700.000 af disse giftige hår, der kun er 0,1-0,2 mm lange. Giften kan forårsage kraftig irritation ved kontakt med hud og slimhinder. De mest almindelige reaktioner er intenst kløende udslæt, der kan minde om nældefeber eller kontaktallergi. I mere alvorlige tilfælde kan indånding af hårene føre til vejrtrækningsbesvær, hoste og irritation i luftvejene. Øjnene kan også blive alvorligt irriterede, hvis hårene kommer i kontakt med dem, hvilket kan kræve lægehjælp ifølge Giftlinjen på Bispebjerg Hospital. Gamle reder og jorden under træer, hvor larverne har været, kan fortsat indeholde giftige hår i lang tid, hvilket fastholder risikoen, selv efter larverne er væk, som Københavns Universitet Videntjenesten påpeger.
Implikationer og spredning i Danmark
Fundet i Jylland bekræfter, at egeprocessionsspinderen er ved at brede sig i Danmark. Arten er hjemmehørende i Europa, og dens ankomst herhjemme ses som en udvidelse af dens naturlige udbredelsesområde, potentielt fremskyndet af klimaforandringer og indslæbning via import af egetræer, ifølge KU Videntjenesten. Siden de første større fund på Fyn, hvor Fyens.dk rapporterede om hundredvis af reder i Odense i starten af 2025, har der været fokus på bekæmpelse.
Spredningen til Jylland, og specifikt til et område som en børnehave, understreger alvoren. Parker, skovområder, legepladser og institutioner nær egetræer er særligt udsatte områder, hvor mange mennesker, herunder børn, færdes. Risikoen for kontakt med de giftige hår er derfor forhøjet i disse områder. Selvom arten ikke er et karantæneskadedyrs art, ligger beslutningen om bekæmpelse hos Miljøstyrelsen, og kommuner som Odense har iværksat indsatser for at fjerne larver, som beskrevet på Odense Kommunes hjemmeside.
Sådan beskytter du dig og dine kæledyr
Myndigheder og eksperter, herunder idenyt.dk og TV 2, er enige om det vigtigste råd: Undgå al kontakt. Hold dig væk fra larver, larvereder (også gamle) og træer, hvor reder er observeret. Respekter eventuelle advarselsskilte.
Hvis du færdes i områder med kendt forekomst, anbefales det at bære beskyttende tøj: lange ærmer, lange bukser, handsker og eventuelt beskyttelsesbriller og en ansigtsmaske, især hvis du arbejder tæt på egetræer, jf. fakk.dk.
Ved kontakt med larvehår på huden anbefales det at skylle grundigt med koldt vand. Nogle kilder, som Rentokil, foreslår forsigtigt at bruge klæbebånd til at fjerne hårene. Undgå at gnide på området, da det kan knække hårene og sprede giften yderligere, hvilket TV 2’s ekspert også advarer imod. Tøj, der kan have været i kontakt med larverne eller reder, bør vaskes ved minimum 60 grader.
For kæledyr, især hunde, der færdes på jorden og kan komme i kontakt med nedfaldne hår eller reder, er risikoen også til stede. Hårene kan forårsage irritation og allergiske reaktioner i poter, snude og luftveje. Agria og Bellfor rådgiver hundeejere til at holde hunde i snor nær egetræer og kontakte dyrlægen ved mistanke om kontakt.
Fundet i Horsens er en påmindelse om, at “larven fra helvede” er en reel trussel, der spreder sig, og at forsigtighed og viden er de bedste våben mod dens giftige hår.
Læs også en af vores andre tophistorier: Sinner møder Martinez ved Wimbledon: Faderskab Giver Spanier Ny Drivkraft