Danmark overtager EU-formandskab: Minister vil gøre Europa til global magtfaktor og sætter kurs mod Aarhus

19. juni 2025

Hurtigt Overblik

  • Danmark overtager formandskabet for EU’s Ministerråd den 1. juli 2025.
  • Europaminister Marie Bjerre fremhæver EU-medlemskabets afgørende betydning for Danmark.
  • Et centralt mål under formandskabet er at styrke Europas position som en global magtfaktor.
  • Den officielle åbning af det danske EU-formandskab finder sted i Aarhus den 3. juli.

Når kalenderen viser 1. juli 2025, træder Danmark ind i en central rolle på den europæiske scene. Her overtager landet nemlig formandskabet for EU’s Ministerråd i en periode på seks måneder. Europaminister Marie Bjerre understreger i den forbindelse vigtigheden af Danmarks placering i det europæiske samarbejde.

“Danmark ville stå et meget, meget skidt sted, hvis ikke vi var en del af EU,” udtaler hun ifølge dr.dk. Denne udmelding sætter en tyk streg under regeringens syn på EU som en uundværlig platform for Danmark.

Men formandskabet handler ikke kun om at fastholde status quo. Marie Bjerre lægger ambitiøst op til, at Danmark vil arbejde for at positionere Europa som en stærkere aktør på verdensplan. “Minister om EU-formandskab: Europa skal være en global magtfaktor,” lød overskriften på en artikel fra Politiken, der opsummerede ministerens ambitioner. Denne dagsorden reflekterer et ønske om, at EU i højere grad skal kunne handle samlet og med gennemslagskraft i en verden præget af geopolitiske forandringer. Prioriteter som sikkerhed, robusthed og en stærk europæisk økonomi er da også blevet fremhævet, blandt andet i forbindelse med et møde mellem Marie Bjerre og Letlands udenrigsminister, som det fremgår af mfa.gov.lv.

Formandskabet vil også sætte sit præg geografisk uden for Christiansborg. Det er allerede offentliggjort, at den officielle åbning af det danske EU-formandskab finder sted i Aarhus. Den østjyske hovedstad vil danne ramme om en række arrangementer den 3. juli 2025. Dagen markeres blandt andet med et møde mellem Europa-Kommissionens kollegie og den danske regering på Aarhus Universitet, ifølge medarbejdere.au.dk. Samme dag inviteres offentligheden til en stor, europæisk gadefest i Rådhusparken og på Frederiks Allé, som beskrevet af aarhusinside.dk. Selv kongehuset forventes at deltage i den officielle åbningsceremoni på Aarhus Rådhus, ifølge cpmarymb.ipbhost.com. Tilstedeværelsen i Aarhus understreger et ønske om at bringe EU tættere på borgerne og vise, at formandskabet er en national opgave.

Mere end blot administration: Formandskabets strategiske betydning

Formandskabet for EU’s Ministerråd er en roterende opgave, der går på skift mellem medlemslandene hver sjette måned. Rollen indebærer en tung administrativ byrde, hvor formandslandet er ansvarligt for at planlægge og lede møder på alle niveauer i Rådet, fra arbejdsgrupper til ministerrådsmøder. Målet er at drive Rådets lovgivningsmæssige arbejde fremad, sikre sammenhæng i EU’s dagsorden og fremme samarbejdet mellem medlemslandene, alt imens man agerer som en ‘ærlig og neutral mægler’, som consilium.europa.eu beskriver det.

Men formandskabet er langt mere end en rent administrativ øvelse. Det er en fundamental strategisk mulighed for det land, der sidder for bordenden. For det første fungerer formandskabet som et markant ‘udstillingsvindue’ for Danmark. Gennem de mange møder, konferencer og begivenheder, der afholdes i landet – herunder de planlagte i Aarhus – får Danmark en unik chance for at præsentere sig selv, sine prioriteter og sin kultur over for resten af Europa og verden. Det øger synligheden og kan styrke Danmarks internationale omdømme.

For det andet giver formandskabet en enestående mulighed for at påvirke EU’s dagsorden og lovgivningsproces. Selvom formandslandet skal agere neutralt, har det stadig mulighed for at sætte fokus på de emner, der er vigtigst for landet selv. Ved at prioritere bestemte lovforslag, initiativer og diskussioner kan Danmark være med til at skubbe EU i en retning, der tjener danske interesser og værdier. Det er en direkte vej til at sætte danske prioriteter på den europæiske dagsorden.

Danmark havde senest formandskabet for EU’s Ministerråd i første halvdel af 2012. Dengang, lige efter Lissabontraktatens ikrafttræden, lykkedes det Danmark at opnå en række konkrete resultater og drive vigtige lovgivningsprocesser fremad, hvilket blev fremhævet i rapporter og analyser fra perioden, blandt andet af sieps.se og journalse.com. Opgaven i 2025 bliver at bygge videre på erfaringerne og udnytte formandskabet fuldt ud til at styrke Danmarks position og indflydelse i et stadigt mere komplekst europæisk landskab. Det er en chance for at vise lederskab og medvirke til at forme fremtidens Europa i tråd med danske visioner.

Med Europaminister Marie Bjerres ambitiøse udmelding om at gøre Europa til en global magtfaktor og med formandskabets tilstedeværelse i Aarhus tegner der sig et billede af et dansk formandskab, der både vil arbejde strategisk i Bruxelles og nå ud til borgerne herhjemme.

Læs også en af vores andre tophistorier: Los Angeles Lakers solgt for historiske 10 milliarder dollars i rekordsalg

Skriv en kommentar