Djokovic Ramt Af Maveproblemer på Vej Mod Sejr i Wimbledon: Hylder “Mirakelpiller”

2. juli 2025

Hurtigt Overblik

  • Novak Djokovic vandt sin første kamp ved Wimbledon 2025 mod Alexandre Muller i fire sæt.
  • Serberen oplevede markante maveproblemer under kampen og modtog medicinsk assistance på banen.
  • Djokovic beskrev den medicin, han fik, som “mirakelpiller”, der hurtigt afhjalp symptomerne.
  • På trods af ubehaget sikrede Djokovic sig videre avancement i turneringen.

LONDON – Verdensstjernen Novak Djokovic er videre til anden runde af Wimbledon 2025, men hans indledende kamp mod franskmanden Alexandre Muller bød på uventet drama. Selvom Djokovic i sidste ende sikrede sig sejren i fire sæt (6-1, 6-7(7), 6-2, 6-2), måtte han kæmpe ikke kun mod sin modstander, men også mod alvorlige fysiske problemer.

Kampen startede overbevisende for Djokovic, der hurtigt tog første sæt 6-1. Men i andet sæt ændrede billedet sig drastisk. Serberen begyndte at vise tydelige tegn på ubehag og måtte tilkalde lægen på banen.

Efter kampen løftede Djokovic sløret for årsagen til problemerne. “Fra slutningen af første sæt og det meste af andet sæt følte jeg mig mildest talt forfærdelig. Jeg oplevede de absolut værste maveproblemer, jeg har haft i et stykke tid,” udtalte Djokovic ifølge BBC.

Han forklarede videre, at han under en medicinsk timeout modtog piller fra lægen, som han efterfølgende betegnede som “mirakelpiller”. “Jeg ved ikke, hvad det var, men det virkede næsten øjeblikkeligt. Da jeg kom ud igen, følte jeg mig meget bedre, og jeg var i stand til at hæve mit niveau,” sagde han ifølge Tennis.com. De hurtigtvirkende piller gjorde det muligt for Djokovic at genfinde sit spil og dominere de sidste to sæt.

Hvorfor rammes tennisspillere af maveproblemer under kampe?

Novak Djokovics oplevelse er ikke enestående. Mave- og fordøjelsesproblemer er relativt udbredte blandt atleter, herunder tennisspillere, især under intense og langvarige kampe. Flere faktorer kan spille ind.

En væsentlig årsag er den ekstreme fysiske anstrengelse og den varme, der ofte er på tennisbanerne. Hårdt arbejde og sved medfører dehydrering og ubalance i kroppens elektrolytter, hvilket kan påvirke fordøjelsessystemet negativt. Blodgennemstrømningen omdirigeres væk fra fordøjelseskanalen og mod de arbejdende muskler, hvilket kan føre til symptomer som kvalme, kramper og utilpashed.

Stress og nervøsitet spiller også en stor rolle. Den mentale pression i en stor turnering som Wimbledon kan udløse fysiologiske reaktioner, der påvirker maven. Mange atleter kender til “sommerfugle i maven”, som er en direkte følge af kroppens stressrespons.

Derudover kan mindre infektioner, indtagelse af ufordelagtig mad før kampen eller reaktioner på sportsdrikke og geler bidrage til problemerne. Ifølge forskning er gastrointestinale infektioner blandt de hyppigst rapporterede sygdomme blandt atleter, kun overgået af luftvejsinfektioner.

Medicinsk assistance på banen

Under tenniskampe har spillere mulighed for at modtage medicinsk assistance under såkaldte medicinske timeouts. Disse gives, når en spiller oplever en akut, behandlingskrævende medicinsk tilstand eller skade, der opstår under kampen.

En læge eller fysioterapeut tilknyttet turneringen kan tilkaldes på banen for at undersøge og behandle spilleren. Behandlingen kan inkludere alt fra simple ting som isposer, bandagering eller massage til indgivelse af medicin. Hvilken medicin der må gives på banen er dog strengt reguleret af Tennis Anti-Doping Programmet (TADP), som følger World Anti-Doping Agency (WADA)s liste over forbudte stoffer.

Generelt er det tilladt at give medicin for akutte symptomer, så længe stoffet ikke er på WADA’s Prohibited List. Smertestillende midler som ibuprofen eller naproxen er f.eks. typisk tilladt, da de ikke er på listen. Hvis en spiller har behov for et stof, der normalt er forbudt (f.eks. for en kronisk tilstand som astma), skal spilleren på forhånd have ansøgt om og fået godkendt en Therapeutic Use Exemption (TUE) fra de relevante antidopingmyndigheder.

De “mirakelpiller”, Djokovic modtog, var derfor med al sandsynlighed et godkendt præparat designet til hurtigt at lindre mave-tarm-symptomer, såsom syreneutraliserende midler eller midler mod kvalme eller diarré, som ikke figurerer på dopinglisten. Spillerne og deres medicinske stab er ansvarlige for at sikre, at enhver behandling overholder TADP-reglerne.

Med sejren er Novak Djokovic nu klar til anden runde, hvor han håber, at maveproblemerne ikke vender tilbage i jagten på endnu en Wimbledon-titel.

Læs også en af vores andre tophistorier: Nedtælling til Kvindernes EM 2025: Danmark i Dynamitpulje og Sporten Boomer

Skriv en kommentar