Elon Musk lancerer ‘America Party’ efter opgør med Trump – møder øjeblikkelig modstand

7. juli 2025

Hurtigt Overblik

  • Elon Musk har lanceret et nyt politisk parti kaldet ‘America Party’.
  • Lanceringen skete i kølvandet på, at præsident Donald Trump underskrev en omstridt finanslov.
  • Trump har reageret skarpt og kaldt Musks projekt for “ridiculous” og en “train wreck”.
  • Partiet sigter mod at bryde med det etablerede topartisystem i USA.

Milliardæren og tech-mogulen Elon Musk har taget et markant skridt ind på den amerikanske politiske scene ved at annoncere lanceringen af et nyt politisk parti, ‘America Party’. Udmeldingen kommer som en direkte konsekvens af, at præsident Donald Trump for nylig underskrev en stor og omstridt finanslov, som Musk har været en stærk kritiker af.

Ifølge Fox News lancerede Musk partiet lørdag og kaldte det amerikanske topartisystem for et “uniparty”, der ifølge ham har ført til “Waste & graft” (spild og korruption). Musks frustration kulminerede, da Trump underskrev den såkaldte “big, beautiful bill”, en omfattende lovpakke, som ud over finansielle bevillinger angiveligt også indeholdt elementer som fjernelse af tilskud til elbiler, hvilket direkte påvirker Musks forretningsinteresser som CEO for Tesla.

Trump slår hårdt tilbage

Reaktionen fra Det Hvide Hus og præsident Trump var hurtig og uden forbehold. Trump, der tidligere har haft et komplekst forhold til Musk, men for nylig genoplivede en fejde, sparede ikke på kritikken. Ifølge The New York Times og Newsweek kaldte Trump Musks initiativ for “ridiculous” ( latterligt) og en “train wreck” (togulykke). Han udtalte desuden, at Musk er “off the rails” (ude af kontrol) med sit tredjeparts-projekt, og mindede om, at tredjeparter historisk set aldrig har haft succes i amerikansk politik.

Musks nye parti sigter angiveligt mod at udfordre og modarbejde specifikt de republikanske politikere, der stemte for Trumps finanslov. Dette markerer en tydelig eskalering i spændingen mellem de to indflydelsesrige figurer, der begge har en enorm gennemslagskraft i den offentlige debat og på sociale medier.

Historisk Perspektiv: Tredjeparters Uphill Battle i USA

Elon Musks forsøg på at etablere ‘America Party’ er langt fra det første forsøg på at bryde det veletablerede topartisystem i USA, der domineres af Demokraterne og Republikanerne. Amerikansk politisk historie er fyldt med eksempler på tredjeparter og uafhængige kandidater, der har forsøgt at vinde fodfæste, men med meget begrænset succes på nationalt plan.

En af de primære årsager til dette er USA’s valgsystem, specifikt “winner-take-all” (flertalsvalg i enkeltkredse) systemet, hvor den kandidat, der får flest stemmer i en valgkreds eller stat, vinder det hele. Dette system gør det ekstremt svært for mindre partier at opnå repræsentation og favoriserer de to store partier. I præsidentvalg skal en kandidat vinde et flertal i Electoral College, hvilket kræver bred geografisk og demografisk appel, noget som er en stor udfordring for nye og mindre etablerede partier, som forklaret på Wikipedia og af politiske analytikere.

Udover de strukturelle valglovsmæssige barrierer står tredjeparter over for betydelige udfordringer med finansiering, mediedækning og adgang til stemmesedlen i alle 50 stater. De store partier har etablerede organisationer, et stort netværk af donorer og konstant mediedækning, hvilket giver dem en massiv fordel. Historisk set har kun fire tredjeparts-kandidater siden 1920 formået at opnå væsentlig opbakning, men ingen har vundet præsidentvalget.

Selvom tredjeparter sjældent vinder valg, har de alligevel spillet en rolle i at påvirke amerikansk politik. De har ofte fungeret som platforme for nye idéer og protestbevægelser, der presser de store partier til at adressere specifikke emner. For eksempel har partier som Green Party sat miljøspørgsmål på dagsordenen, og tidligere bevægelser har påvirket reformer. Dog ender deres mærkesager ofte med at blive adopteret af et af de store partier, hvilket igen svækker behovet for selve tredjeparten.

Elon Musks ‘America Party’ indskriver sig i denne lange tradition af udfordrere til duopolet. Spørgsmålet er, om Musks personlige formue og store følgerskare er nok til at overvinde de dybt rodfæstede systemiske og historiske barrierer, der har begrænset tredjeparters succes i USA i over et århundrede. Præsident Trumps hurtige og hårde afvisning understreger blot den modstand, ethvert nyt parti må forvente fra de etablerede kræfter.

Læs også en af vores andre tophistorier: Jannik Sinner tangerer historisk Wimbledon-rekord: Buldrer i fjerde runde uden sættab

Skriv en kommentar