Hurtigt Overblik
- EU’s topdiplomat, Kaja Kallas, har under et møde i Bruxelles lagt pres på Kinas udenrigsminister vedrørende eksport af sjældne jordarter og Kinas holdning til Ukraine-krigen.
- EU udtrykker alvorlig bekymring over kinesiske virksomheders støtte til Ruslands krigsindsats i Ukraine og betegner det som en trussel mod europæisk sikkerhed.
- EU opfordrer Kina til at genoprette balancen i handelsrelationen og fjerne restriktioner på eksport af sjældne jordarter, som er vitale for europæisk industri.
- Mødet understreger de fortsatte spændinger i forholdet mellem EU og Kina, hvor økonomiske interesser og geopolitiske holdninger støder sammen.
Bruxelles/Beijing – I et nyligt møde i Bruxelles mellem EU’s højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, Kaja Kallas, og Kinas udenrigsminister, Wang Yi, har EU skærpet retorikken over for Beijing. Mødet, der fandt sted onsdag den 2. juli 2025, fokuserede på en række presserende emner, herunder Kinas eksportpolitik for sjældne jordarter og landets holdning til Ruslands igangværende krig i Ukraine.
Kaja Kallas understregede under dialogen EU’s forventning om, at Kina fjerner de eksportrestriktioner, der er indført for sjældne jordarter. Samtidig advarede hun om, at kinesiske virksomheders fortsatte støtte til Ruslands militære operationer i Ukraine udgør en “alvorlig trussel” mod europæisk sikkerhed. Dette signalerer en klar frustration fra EU’s side over Kinas position, der af mange i Vesten ses som indirekte støtte til Moskva, blandt andet gennem levering af ikke-dødeligt udstyr og komponenter, der kan anvendes militært.
Ud over de specifikke punkter om sjældne jordarter og Ukraine-krigen benyttede Kallas også lejligheden til at opfordre Kina til at “genoprette balancen i det økonomiske forhold” og sikre “gensidighed i markedsadgang” (ifølge Reuters). Handelsbalancen mellem EU og Kina har længe været en kilde til bekymring i Europa, hvor man oplever barrierer for europæiske virksomheder på det kinesiske marked, mens kinesiske varer frit importeres til EU.
Sjældne Jordarter: Den Usynlige Rygrad i Europas Industri og En Kilde til Sårbarhed
Et centralt og stadig mere kritisk emne i EU’s relation til Kina er forsyningen af sjældne jordarter. Disse 17 grundstoffer, der trods navnet ikke alle er sjældne i jordens skorpe, er afgørende komponenter i en lang række moderne teknologier, der driver Europas økonomi og understøtter strategiske mål. De er uundværlige for produktionen af:
- Elektriske køretøjer (EV’er): Kraftige magneter i elmotorer kræver neodym, praseodym og dysprosium for at opnå høj effektivitet og rækkevidde.
- Vindmøller: Ligesom EV’er anvender moderne vindmøller stærke permanentmagneter baseret på sjældne jordarter for at maksimere energiproduktionen.
- Elektronik: Smartphonesskærme, computere, og andre elektroniske gadgets indeholder forskellige sjældne jordarter til farver, skærmteknologi og batterier.
- Forsvarsteknologi: Sjældne jordarter er vitale for missilsystemer, radar, kommunikationsudstyr og avancerede fly.
Problemet for EU er en massiv afhængighed af Kina. Kina sidder på langt størstedelen af verdens udvinding og, endnu vigtigere, forarbejdning af sjældne jordarter. Ifølge Rare Earth Exchanges har Kinas stramning af eksportrestriktioner, delvist som reaktion på amerikanske toldsatser, allerede forstyrret globale forsyningskæder og påvirket europæisk bilproduktion.
Denne afhængighed skaber en betydelig sårbarhed for europæisk industri. Hvis Kina vælger at begrænse eller stoppe eksporten yderligere, kan det lamme produktionen af nøgleteknologier, sætte bremser på den grønne omstilling og svække Europas forsvarskapacitet. EU arbejder på at mindske denne afhængighed gennem initiativer til at finde nye kilder, øge genanvendelse og udvikle alternative teknologier, men vejen er lang, og den nuværende sårbarhed er et stærkt forhandlingskort for Kina.
Mens Kina via sit statslige nyhedsbureau Xinhua signalerer et ønske om at “opretholde multilateralisme og styrke samarbejdet”, er det tydeligt, at de grundlæggende spændinger omkring handelspraktis, geopolitiske alliancer og kontrol over kritiske råmaterialer fortsat definerer forholdet mellem EU og Kina. Mødet i Bruxelles understreger, at EU er parat til at lægge pres på Kina for at adressere disse bekymringer, selvom løsninger fortsat synes langt væk.
Læs også en af vores andre tophistorier: Liverpool-stjerne Diogo Jota er død i tragisk bilulykke i Spanien – Kontrast til tidligere dødsrygter