Flügger ransaget og to anholdt i sag om muligt brud på Rusland-sanktioner

26. juni 2025

Hurtigt Overblik

  • Politiets National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har ransaget Flüggers lokaler.
  • To personer er blevet anholdt i forbindelse med efterforskningen.
  • Sagen handler om mulig overtrædelse af EU-sanktionerne mod Rusland.
  • Mistanken drejer sig konkret om salg af maling i Rusland efter indførelsen af sanktioner.

Den danske malingkoncern Flügger befinder sig i centrum for en sag om mulig overtrædelse af EU’s omfattende sanktioner mod Rusland. Politiets National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har foretaget en ransagning hos selskabet, og i forbindelse hermed er to personer blevet anholdt. Dette bekræfter Flügger selv i en fondsbørsmeddelelse efter, at sagen er blevet offentligt kendt via medierne.

Efterforskningen er initieret på baggrund af en mistanke om, at Flügger trods de indførte sanktioner har fortsat salg af malingprodukter i Rusland. EU og vestlige lande har implementeret en række restriktive foranstaltninger mod Rusland som en direkte konsekvens af landets invasion af Ukraine. Disse sanktioner omfatter blandt andet forbud mod eksport af visse varer, der kan bidrage til Ruslands militære og industrielle kapacitet, samt finansielle restriktioner.

Sagen mod Flügger er et konkret eksempel på, at danske myndigheder nu aktivt slår ned på virksomheder og personer, der mistænkes for at omgå eller bryde sanktionsreglerne. Efterforskningen håndteres af NSK, som er specialiseret i bekæmpelse af alvorlig økonomisk og organiseret kriminalitet.

Skærpet Fokus og Højere Straffe: Konsekvenserne af Sanktionsbrud i Danmark

Sagen mod Flügger falder sammen med en markant optrapning af danske myndigheders fokus på håndhævelsen af EU-sanktioner mod Rusland og Belarus. Baggrunden er et ønske om at forhindre omgåelse af sanktionerne, som er et centralt redskab til at lægge pres på Ruslands økonomi og begrænse landets evne til at føre krig i Ukraine.

Dansk lovgivning på området er primært forankret i Straffelovens § 110 c, som omhandler overtrædelse af restriktive foranstaltninger, herunder FN-sanktioner og EU-forordninger. Historisk set har sanktionsbrud været straffet, men med krigen i Ukraine har regeringen taget skridt til markant at forhøje strafferammerne for at afskrække potentielle overtrædelser.

I marts 2025 fremsatte regeringen et lovforslag, der sigter mod at forhøje straffen for forsætlige overtrædelser af sanktioner. Ifølge Justitsministeriet og omtale i blandt andet Berlingske og Politiken, vil den generelle strafferamme for forsætlige brud på blandt andet EU-sanktioner mod Rusland blive hævet til fængsel indtil fem år. Under særligt skærpende omstændigheder – for eksempel hvis overtrædelsen er systematisk, omfatter store beløb eller varer af særlig strategisk betydning – kan strafferammen potentielt stige til otte år. Dette markerer en fordobling af den tidligere maksimale straf under skærpende omstændigheder, som var fire år.

Denne skærpelse understreger myndighedernes alvor i forhold til sanktionshåndhævelse. Både National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) og Erhvervsstyrelsen, som er udpeget som national kompetent myndighed for håndhævelsen af visse EU-sanktioner, har intensiveret deres indsats. Ifølge rapporter, herunder fra Danwatch, efterforsker NSK et betydeligt antal sager om mulige sanktionsbrud – seneste tal indikerer, at NSK har åbnet 91 sager under straffelovens paragraf 110 c, hvoraf 40 stadig er verserende. Erhvervsstyrelsen har ligeledes behandlet over 180 sager om mulige overtrædelser og sendt 8 af dem videre til politiet.

Flügger-sagen, hvor politiet altså har foretaget ransagning og anholdelser, kan ses som et direkte resultat af dette øgede fokus og de skærpede håndhævelsesstrategier. Den sender et klart signal til danske virksomheder om, at myndighederne tager potentielle sanktionsbrud alvorligt, og at konsekvenserne kan være vidtrækkende, både for selskaberne og for de involverede enkeltpersoner.

Anholdelserne og ransagningen hos Flügger er et skridt i efterforskningen, og det er vigtigt at understrege, at der på nuværende tidspunkt er tale om en mistanke, og at skyldsspørgsmålet endnu ikke er afgjort.

Læs også en af vores andre tophistorier: Ny aftale skal fremtidssikre Dankortet i en digital tidsalder

Skriv en kommentar