Hurtigt Overblik
- Green Hydrogen Systems har indgivet konkursbegæring efter en mislykket rekonstruktion.
- Selskabet lykkedes ikke med at finde en køber inden for den fastsatte frist.
- Aktionærernes investeringer forventes at være tabt.
- Der er indgået en betinget aftale om delvis virksomhedsoverdragelse med Thyssenkrupp Nucera.
Den danske producent af elektrolysatorer, Green Hydrogen Systems, har indgivet konkursbegæring. Meldingen kommer efter en periode på flere måneder, hvor selskabet har været under rekonstruktion i et forsøg på at afværge netop en konkurs.
Selskabet, der er noteret på fondsbørsen, har siden marts 2025 kæmpet for sin overlevelse (ing.dk). Rekonstruktionen blev indledt den 11. marts, da det stod klart, at selskabet ikke kunne sikre den nødvendige finansiering. En central del af redningsplanen var at finde en køber til virksomheden eller dele heraf. Denne jagt har imidlertid vist sig forgæves.
Ifølge EnergiWatch lykkedes det ikke Green Hydrogen Systems at nå en aftale med en potentiel køber inden den fastsatte deadline forud for et møde i skifteretten. Dette mislykkede forsøg på at lande en aftale med en investor eller strategisk køber har nu ført til beslutningen om at indgive konkursbegæring til Skifteretten i Kolding (Finans). Selskabet meddeler, at konkursbegæringen vil blive indleveret snarest muligt (Euroinvestor).
For de aktionærer, der har investeret i selskabet, ser situationen dyster ud. Pengene investeret i aktier forventes at være tabt, som det ofte er tilfældet ved konkurser i børsnoterede selskaber (FinansWatch). Selvom Green Hydrogen Systems har haft nogle turbulente måneder på markedet, har den endelige konkursbegæring sendt chokbølger gennem investorkredse (Ekstra Bladet).
Der er dog et lille lyspunkt midt i konkursen. Selskabet har indgået en betinget aftale om en delvis virksomhedsoverdragelse med den tyske industrikoncern Thyssenkrupp Nucera (Finans). Denne aftale betyder, at dele af Green Hydrogen Systems’ aktiviteter potentielt kan fortsætte under en ny ejer, hvilket kan redde visse arbejdspladser og værdier, selvom selskabet i sin nuværende form ophører med at eksistere.
Udfordringer i den danske brintindustri
Green Hydrogen Systems’ fald sker på et tidspunkt, hvor den grønne brintindustri i Danmark befinder sig i en kompleks fase. På den ene side er potentialet enormt; Danmark har gunstige forudsætninger for at producere grøn brint baseret på vedvarende energikilder og kan potentielt blive en stor eksportør på området (Green Power Denmark). Rapporter fra aktører som CIP Fonden skitserer endda planer for, hvordan en integreret brintinfrastruktur kan udrulles for at understøtte både nationalt forbrug og eksport til en værdi af milliarder (CIP Fonden).
På den anden side står branchen over for markante udfordringer. En af de største barrierer er behovet for massiv opskalering af infrastrukturen. Der mangler et nationalt og internationalt netværk af rørledninger til transport af brint, hvilket er essentielt for at forbinde produktionssteder med aftagere både herhjemme og i udlandet (Dansk Industri). Selvom der er taget politiske skridt for at etablere økonomiske rammevilkår for brintinfrastruktur (kefm.dk), er der stadig usikkerhed omkring både tempoet og finansieringen af denne udbygning.
Eksportpotentialet, der ofte fremhæves, er også forbundet med usikkerhed. Det europæiske marked for grøn brint er stadig umodent, præget af manglende prissætning, etableret efterspørgsel og klar regulering (Folketinget, bilag). Dette skaber en Catch-22 situation, hvor investorer tøver med at forpligte sig til store produktionsanlæg, før infrastrukturen og markedet er på plads.
Denne usikkerhed har ført til en diskussion om en potentiel ‘brintboble’. På trods af et stort antal annoncerede projekter, er det kun en lille brøkdel, der rent faktisk når til en endelig investeringsbeslutning (FID). Ifølge rgo.dk var det i marts 2025 kun 1 procent af over 1600 potentielle grønne brintprojekter, der var kommet videre til en reel investeringsbeslutning. Dette store gab mellem ambition og realisering vidner om de betydelige økonomiske og strukturelle hindringer, der skal overvindes.
Green Hydrogen Systems’ konkurs understreger de risici, der er forbundet med at operere i denne tidlige og turbulente fase af en ny industris udvikling. På trods af teknologisk potentiale kan udfordringer med finansiering, markedsmodenhed og den nødvendige infrastruktur vise sig fatale for selv innovative virksomheder.
Læs også en af vores andre tophistorier: Maido i Peru kåret til verdens bedste restaurant 2025 – Nikkei cuisine hyldes