Hurtigt Overblik
- Brad Pitt spiller hovedrollen som en pensioneret Formel 1-kører, der gør comeback.
- Filmen er instrueret af Joseph Kosinski (‘Top Gun: Maverick’) og produceret af bl.a. Lewis Hamilton.
- Målet er at skabe den mest autentiske racingfilm nogensinde med optagelser fra rigtige F1-weekender.
- Filmen udforsker dramaet både på og af banen for et fiktivt underdog-team, APXGP.
Formel 1 feberen raser, ikke kun på asfalten, men nu også på det store lærred! Hollywood er klar med et brøl af en film, der dykker ned i motorsportens mest glamourøse og intense verden. Med Brad Pitt i førersædet (bogstaveligt talt, i hvert fald foran kameraet) og instruktør Joseph Kosinski bag rattet, tegner den nye F1-film til at blive en oplevelse ud over det sædvanlige for både fartglade fans og filmentusiaster.
Et Comeback Drevet af Passion
Filmen, der har haft arbejdstitler som ‘Apex’ og nu simpelthen kaldes ‘F1 The Movie’, sætter fokus på karakteren Sonny Hayes, spillet af Brad Pitt. Hayes er en tidligere Formel 1-stjerne, hvis karriere sluttede brat for 30 år siden efter et voldsomt crash. Nu får han chancen for et utroligt comeback. Hans mission? At teame op med og mentorere en ung, talentfuld kører (spillet af Damson Idris) på et fiktivt, kæmpende Formel 1-team kaldet APXGP. Plottet lægger op til klassisk sportsdrama: den erfarne veteran, der finder sin passion igen, og den unge komet, der skal finde fodfæste, alt sammen i bestræbelserne på at løfte et underdog-team til succes. Filmen byder også på stærke navne som Javier Bardem og Kerry Condon i andre roller.
Autenticitet i Højeste Gear
En af filmens mest omtalte aspekter er ambitionen om at skabe den “mest autentiske, realistiske og jordnære racingfilm nogensinde lavet”. Dette er et mål, der er blevet fremhævet af både instruktør Joseph Kosinski og ikke mindst syvdobbelt verdensmester Lewis Hamilton, som er involveret som producer på filmen. Ifølge Formula1.com har Hamilton bidraget med uvurderlig indsigt i selv de mindste detaljer – fra lyden af bilerne på specifikke dele af banen til, hvordan et crash reelt ville ske. Filmen er da også blevet optaget under rigtige Formel 1-løbsweekender, hvor APXGP-bilen (en modificeret F2-bil) har kørt på banen sammen med de virkelige F1-biler, hvilket skulle sikre en hidtil uset realisme i optagelserne.
Rygter, Slutninger og et Tom Cruise-twist
Som med enhver stor Hollywood-produktion svirrer rygterne. Instruktør Kosinski har allerede afsløret, at der blev overvejet alternative slutninger, og at der bestemt er planer eller i hvert fald potentiale for fortsættelser, hvilket tyder på, at studiet ser et stort potentiale i universet. Snakken går også på, om filmen har en scene efter rulleteksterne, et populært greb i blockbuster-film nu om dage – noget Yahoo Sports har adresseret. Derudover har Brad Pitt selv for nylig delt en interessant anekdote, der involverer en anden Hollywood-sværvægter, Tom Cruise. Pitt forklarede over for IMDb, at en tidligere planlagt film om ræset mellem Ford og Ferrari (som endte med at blive filmen ‘Ford v Ferrari’ uden dem) faldt til jorden, fordi Tom Cruise ønskede mere reel køretid i filmen, end manuskriptet lagde op til. En sjov historie, der understreger passionen for autentisk ræskørsel – også blandt stjernerne.
F1 på Film: En Historisk Perspektiv
Brad Pitts F1-film træder ind i en genre, der allerede har budt på adskillige mindeværdige bidrag. Motorsport, og især Formel 1, har en medfødt dramatik, der gør sig fantastisk på film. Fra de tidlige dage med John Frankenheimers episke ‘Grand Prix’ (1966), der brugte banebrydende kamerateknikker og optog under virkelige løb for at fange essensen af 60’ernes F1, til Steve McQueens passionerede ‘Le Mans’ (1971), som trods manglende kommerciel succes er blevet en kultklassiker for sin rå realisme (og minimale dialog i starten). Disse film lagde fundamentet for, hvordan man kunne portrættere ræskørsel på film.
I nyere tid har vi set kritikerroste dramaer som Ron Howards ‘Rush’ (2013), der brilliant skildrede den intense rivalisering mellem James Hunt og Niki Lauda i 1976-sæsonen. ‘Rush’ formåede at balancere personligt drama med medrivende ræsscener, og er af mange anset som en af de bedste motorsportfilm. Dokumentargenren har også leveret guld med Asif Kapadias mesterværk ‘Senna’ (2010), der gennem arkivmateriale tegnede et dybtfølt portræt af den legendariske Ayrton Senna og hans tragiske skæbne. Selv ‘Ford v Ferrari’ (2019), der teknisk set handler om Le Mans, fanger meget af den intense udvikling, rivalisering og fare, der også kendetegner F1’s ånd.
Hvor adskiller Brad Pitts ‘F1 The Movie’ sig så? Hvor forgængere som ‘Grand Prix’ og ‘Rush’ brugte datidens teknikker og dramatiserede virkelige begivenheder, bygger Kosinskis film på den nyeste teknologi – udviklet specifikt til filmen, ligesom i ‘Top Gun: Maverick’ – for at placere publikum endnu tættere på oplevelsen. Ved at integrere optagelserne i virkelige F1-weekender tages realismen et skridt videre end blot at genskabe løb. Selvom plottet er fiktivt, er rammerne og mange af de mindre detaljer hentet direkte fra den virkelige F1-verden, med Lewis Hamiltons indsats for at sikre autenticitet. Hvor ‘Senna’ var en ren dokumentar om en legende, og ‘Rush’ dramatiserede en specifik, historisk rivalisering, skaber Pitts film en helt ny historie inden for den eksisterende F1-struktur, potentielt med plads til at udforske det moderne F1’s dynamikker, herunder holdarbejde, politik og det enorme pres på kørerne i et omfang, der bygger videre på, hvad tidligere film har vist. Filmen har potentiale til at blive den mest viscerale og teknisk imponerende skildring af F1 til dato, samtidig med at den leverer det menneskelige drama, der er kernen i sporten og har drevet tidligere film til succes.
Alt tyder på, at ‘F1 The Movie’ bliver en film, der vil få biografgængerne til at sidde på kanten af sædet. Med en blanding af Hollywood-stjernekraft, en anerkendt instruktør, dyb involvering fra F1-verdenen selv og en historie der kombinerer comeback-drama med underdog-fortællingen, er der lagt op til en ægte motorsport-blockbuster.
Læs også en af vores andre tophistorier: Drama Bag Hollywoods Racingfilm: Brad Pitt Afslører, Hvorfor Han Ikke Kørte Kapløb Med Tom Cruise i ‘Ford v Ferrari’ – Og Hvad Fremtiden Måske Gemmer