“Larven fra Helvede” fundet i børnehave i Jylland – Myndigheder advarer mod farlige brandhår

7. juli 2025

Hurtigt Overblik

  • Den frygtede Egeprocessionsspinder, kendt som ‘Larven fra Helvede’, er for første gang fundet i Jylland.
  • Larverne blev opdaget i et egetræ ved en børnehave i Horsens tidligere på ugen.
  • En larverede er blevet fjernet af skadedyrsbekæmpere, og der er ingen rapporter om, at personer har været i kontakt med larverne.
  • Larvens mikroskopiske ‘brandhår’ udgør en sundhedsrisiko og kan forårsage hudirritation, kløe og åndedrætsbesvær hos mennesker og dyr.

HORSENS/JYLLAND: Den meget omtalte Egeprocessionsspinder, populært døbt ‘Larven fra Helvede’ grundet dens potentielt alvorlige sundhedspåvirkninger, har nu spredt sig til Jylland. Fundet markerer en ny fase i bekæmpelsen af den invasive art i Danmark, efter den primært har skabt problemer på Fyn siden udgangen af sidste år. Det mest bemærkelsesværdige fund i Jylland er sket i en børnehave i Horsens, hvor larverne blev opdaget i et egetræ på institutionens område.

Opdagelsen i Horsens skete tidligere på ugen, da en rede med larver blev fundet i et egetræ. Horsens Kommune bekræftede fundet og oplyste ifølge DR, at en larverede hurtigt blev fjernet af professionelle skadedyrsbekæmpere. Myndighederne understreger, at der indtil videre ikke er rapporter om, at børn, personale eller andre personer i børnehaven har været i direkte kontakt med larverne eller deres farlige hår.

Fundet i en børnehave understreger alvoren af situationen og behovet for hurtig handling og øget opmærksomhed. Selvom reden er fjernet, kan de mikroskopiske brandhår have spredt sig i nærområdet. Dette har ført til bekymringer i lokalområdet, herunder fra eksempelvis stutteriejere, der frygter spredning og potentielle risici for deres dyr, som det er beskrevet af Landbrugsavisen.

Kommunale myndigheder og relevante styrelser overvåger nu situationen nøje og opfordrer borgere i de berørte områder til at udvise forsigtighed og rapportere eventuelle fund af lignende larver eller reder. Tidligere har bekæmpelsen på Fyn involveret indsprøjtning af træer og fjernelse af reder for at inddæmme problemet.

Hvorfor er ‘Larven fra Helvede’ så farlig? Forstå faren ved brandhårene

Egeprocessionsspinderen (*Thaumetopoea processionea*) er ikke farlig som voksen natsværmer, men det er dens larver, især i deres ældre stadier (fra 3. eller 4. stadie og frem), der udgør en betydelig sundhedsrisiko. Faren ligger i larvernes tusindvis af bittesmå, næsten usynlige ‘brandhår’. Disse hår er mikroskopiske pile forsynet med modhager, og de indeholder et potent protein kaldet thaumetopoein.

Når disse brandhår kommer i kontakt med hud, øjne eller luftveje hos mennesker eller dyr, kan thaumetopoeinet udløse kraftige allergiske reaktioner. Symptomerne kan variere i sværhedsgrad, men inkluderer typisk:

  • Hudirritation: Voldsom kløe (pruritus), rødme (erytem), hævelse og en brændende fornemmelse på huden. Dette kaldes processionsspinderdermatitis.
  • Øjenirritation: Hvis hår kommer i øjnene, kan det føre til betændelse, rødme, kløe og smerter.
  • Åndedrætsproblemer: Indånding af brandhår kan irritere luftvejene og forårsage hoste, ondt i halsen og i alvorlige tilfælde åndedrætsbesvær, især hos personer med astma eller andre luftvejssygdomme.
  • Generelle symptomer: Sjældnere kan symptomer som feber, træthed og allergiske reaktioner brede sig til hele kroppen.

Brandhårene frigives løbende, når larverne skifter hud, og de findes i larvernes reder og på de træer, de lever på – primært egetræer. Hårene er meget lette og kan spredes med vinden over betydelige afstande, selv efter larverne er væk eller døde. Dette betyder, at man kan blive påvirket, selv uden direkte kontakt med levende larver eller reder. Risikoen er størst i sommermånederne, når larverne er mest udviklede og aktive.

Ved mistanke om kontakt med brandhår anbefales det ifølge blandt andet Bispebjerg Hospitals Giftlinjen at fjerne synlige hår forsigtigt med tape, vaske grundigt med vand og sæbe (uden at kradse), skylle øjnene med vand ved mistanke om hår i øjnene, og eventuelt anvende antihistamin eller lokal steroidcreme. Ved alvorlige symptomer skal man søge læge eller kontakte Giftlinjen.

Navnet ‘processionsspinder’ stammer fra larvernes karakteristiske adfærd, hvor de ofte bevæger sig i lange, tætte rækker, eller ‘processioner’, når de søger føde eller nye opholdssteder på egetræerne.

Fundet i Horsens understreger behovet for, at offentligheden er informeret om faren og ved, hvordan man genkender larverne og rederne, samt hvilke forholdsregler man skal tage for at undgå kontakt med de sundhedsskadelige brandhår. Myndighederne opfordrer til forsigtighed i områder med egetræer i Jylland og til at kontakte kommunen eller relevante eksperter, hvis man observerer larverne.

Læs også en af vores andre tophistorier: Dimitrov i Intens Wimbledon-Ottendedelsfinale Mod Sinner – Kæmper Også Mod Skadeshistorik

Skriv en kommentar