Hurtigt Overblik
- Egeprocessionsspinderen, populært kaldet ‘larven fra helvede’, spreder sig i Danmark.
- Nye fund er gjort i Jylland, herunder en børnehave i Horsens, og på Fyn, med omfattende fund i Odense og i Kerteminde.
- Larvens mikroskopiske brandhår udgør en alvorlig sundhedsrisiko og kan give intense hudreaktioner, øjenirritation og vejrtrækningsbesvær hos både mennesker og dyr.
- Myndigheder og eksperter opfordrer til stor forsigtighed og fraråder direkte kontakt med larver eller reder.
Egeprocessionsspinderen (Thaumetopoea processionea), almindeligt kendt under det ildevarslende navn ‘larven fra helvede’, er i hastig udbredelse i Danmark, hvilket vækker bekymring hos både borgere og myndigheder. Den frygtede larve, der er berygtet for sine yderst irriterende og potentielt sundhedsskadelige brandhår, har nu vist sig flere nye steder i landet, herunder markante fund i Jylland og en mere udbredt tilstedeværelse på Fyn.
Senest er larven konstateret i Jylland for første gang, hvor den er blevet fundet i et træ ved en børnehave i Horsens. Fundet har medført øjeblikkelige foranstaltninger fra kommunens side for at fjerne larverne og sikre området. Ifølge DR og Horsens Folkeblad håber man, at problemet i Horsens er isoleret, men situationen understreger, at larven nu har fået fodfæste ud over de tidligere kendte områder.
På Fyn er situationen mere alvorlig. Odense Kommune har været særligt hårdt ramt, og ifølge idenyt og TV 2 Fyn er der fundet over 800 reder i et afgrænset område omkring Ørbækvej, Niels Bohrs Allé, Bilka, Rosengårdcentret og Ikea. Dette gør Odense til den kommune i Danmark, der indtil videre er mest påvirket af egeprocessionsspinderen, hvilket har krævet betydelige ressourcer til bekæmpelse, som Odense Kommune ifølge avisendanmark.dk har brugt hundredtusindvis af kroner på. Også i Kerteminde Kommune er larven fundet tre steder i og omkring Holev, oplyser DR Fyn.
Egeprocessionsspinderen er ikke tidligere betragtet som et etableret skadedyr i Danmark, men er almindelig i lande syd for grænsen som Tyskland, Frankrig, Belgien og Holland, hvor den har forårsaget betydelige problemer. Eksperter fra blandt andet Københavns Universitet følger situationen tæt og er i dialog med myndighederne for at overvåge og begrænse spredningen. Risikoen for indslæbning via import af egetræer er kendt, og de seneste fund tyder på, at larven nu er ved at få fodfæste herhjemme.
Faren forklaret: Livscyklus og giftige brandhår
Den primære fare ved egeprocessionsspinderen ligger ikke i den voksne natsværmer, som er harmløs, men derimod i dens larvestadie. Egeprocessionsspinderen gennemgår seks larvestadier. Det er afgørende at vide, at larvens berømte og frygtede brandhår ikke er til stede fra fødslen. De udvikler sig først, når larven når sit tredje stadie (instar) og bliver gradvist mere problematiske i de senere stadier, især fra tredje til sjette stadie, som Bispebjerg Hospital påpeger på Bispebjerg Hospital. En enkelt larve kan have op mod 60.000 af disse mikroskopiske hår, ifølge idenyt og Dansk Skovforening.
Disse brandhår er ekstremt lette og falder nemt af larven, især når den skifter hud under sin udvikling, eller hvis rederne og larverne bliver forstyrret. Når hårene er frigivet, kan de spredes vidt omkring med vinden og lande på vegetation, jorden, tøj, hud eller indåndes. Det er netop denne fase af larvens livscyklus – de senere larvestadier, som forekommer i sommerperioden – der gør den særligt problematisk lige nu, da brandhårene er fuldt udviklede og lettest spredes.
Kontakt med brandhårene kan forårsage en række ubehagelige og potentielt alvorlige allergiske reaktioner og symptomer hos både mennesker og dyr, herunder hunde. De typiske symptomer er intens kløe, rødt udslæt, hævelse og en brændende fornemmelse på huden, som beskrevet af Bolius og Dansk Træplejeforening. Hvis hårene kommer i øjnene, kan det føre til kraftig irritation. Mere alvorligt er det, hvis brandhårene indåndes, da det kan forårsage irritation i luftvejene, hoste og i sjældne tilfælde astmalignende symptomer eller vejrtrækningsbesvær, hvilket Wikipedia og Lex også advarer om. Gentagen udsættelse kan desuden føre til mere kraftige allergiske reaktioner.
Sådan beskytter du dig og dine kære
Med spredningen af egeprocessionsspinderen er det vigtigt at kende de nødvendige forholdsregler for at undgå kontakt med de giftige brandhår.
Det mest afgørende skridt er at undgå al direkte kontakt med larverne og deres karakteristiske spindereder, der typisk findes på stammer og grene af egetræer. Hold behørig afstand til træer, hvor der er mistanke om eller tegn på larvernes tilstedeværelse. Dette gælder særligt for børn og kæledyr, der bør holdes væk fra potentielt ramte områder.
Hvis du alligevel kommer i kontakt med larver eller reder, er det vigtigt at vaske huden grundigt med vand og sæbe hurtigst muligt. Tøj, der kan være blevet udsat for brandhår, bør vaskes ved minimum 60°C for at neutralisere hårene. Ved mere alvorlige symptomer som kraftigt udslæt, hævelser eller vejrtrækningsbesvær, bør man søge læge.
Opdager du egeprocessionsspindere eller deres reder, skal du kontakte din kommune. Det frarådes på det kraftigste selv at forsøge at fjerne rederne eller larverne, da dette kan frigive store mængder brandhår og forværre situationen. Professionel håndtering er nødvendig for sikker fjernelse. Som en forebyggende foranstaltning, hvis du planter egetræer, kan det være en god idé at sikre dig, at træerne er tjekket for æg fra egeprocessionsspinderen.
Situationen med egeprocessionsspinderen i Danmark udvikler sig, og med fund i både Jylland og en mere etableret situation på Fyn er det vigtigere end nogensinde, at borgere er opmærksomme på faren og tager de nødvendige forholdsregler for at beskytte sig selv og deres kæledyr mod ‘larven fra helvede’.
Læs også en af vores andre tophistorier: USA fejrer uafhængighedsdag: Fra parader til dansk forbindelse i Rebild