Hurtigt Overblik
- McDonald’s og Krispy Kreme afslutter deres partnerskab om salg af donuts i USA pr. 2. juli 2025.
- Beslutningen er gensidig og skyldes primært Krispy Kremes udfordringer med at gøre partnerskabet rentabelt.
- Krispy Kreme oplyser, at omkostningerne ved at levere donuts til McDonald’s restauranter oversteg efterspørgslen.
- Partnerskabet blev nationalt annonceret i marts 2024 efter en testperiode fra 2022.
Samarbejdet mellem de to amerikanske fastfood-giganter, McDonald’s og Krispy Kreme, ophører. Selskaberne har gensidigt besluttet at afslutte deres partnerskab ved udgangen af den 2. juli 2025, hvilket markerer enden på en plan om at tilbyde Krispy Kreme-donuts i McDonald’s restauranter over hele USA.
Partnerskabet, der blev set som en potentiel stor vækstmulighed for begge parter, især for Krispy Kreme, levede ikke op til de finansielle forventninger, specifikt for donut-producenten. Krispy Kreme udtaler, at de har haft vanskeligt ved at bringe omkostningerne i forbindelse med levering og salg af donuts hos McDonald’s på linje med den faktiske efterspørgslen fra kunderne. Dette gjorde partnerskabet “ubæredygtigt” for Krispy Kreme, ifølge udtalelser fra selskabets ledelse.
Årsagerne bag bruddet: En tidslinje for et usødet partnerskab
Partnerskabet startede som et forsigtigt eksperiment. I oktober 2022 indledte McDonald’s en testfase med salg af Krispy Kreme-donuts i et begrænset antal restauranter i Louisville, Kentucky. Denne test forløb over et stykke tid og gav tilsyneladende positive tidlige resultater, hvilket førte til en langt større national udmelding.
I marts 2024 annoncerede McDonald’s og Krispy Kreme deres planer om at udrulle partnerskabet nationalt i USA. Ambitionen var at gøre Krispy Kreme-donuts tilgængelige i over 14.000 McDonald’s restauranter, hvilket ville have udvidet Krispy Kremes rækkevidde dramatisk. Udrulningen skred frem, og donut-salget blev implementeret i omkring 2.400 McDonald’s lokationer.
Men i maj 2025 begyndte der at opstå alvorlige udfordringer. Krispy Kreme meddelte, at de pauserede den videre udrulning af partnerskabet for at vurdere rentabiliteten af den eksisterende model. På det tidspunkt forklarede selskabet, at de oplevede et fald i efterspørgslen efter donuts via McDonald’s, og at omkostningerne ved at opretholde leverancerne var højere end forventet. Ifølge Restaurant Dive, udtalte Krispy Kreme, at de arbejdede på at “bringe omkostningerne på linje med enhedsefterspørgslen”.
Disse rentabilitetsproblemer fortsatte, og indsatsen for at justere omkostningsstrukturen viste sig altså at være utilstrækkelig. Krispy Kreme’s CEO, Josh Charlesworth, udtalte ifølge Investopedia, at “indsatsen for at bringe vores omkostninger på linje med enhedsefterspørgslen var uden succes, hvilket gjorde partnerskabet usødet for os.” Den svagere efterspørgsel end ventet i de McDonald’s restauranter, hvor donuts blev tilbudt, betød, at det ikke var økonomisk levedygtigt for Krispy Kreme at fortsætte i det nuværende format, især med tanke på de logistiske og produktionsmæssige omkostninger forbundet med levering til et så stort netværk.
Denne udvikling kommer, efter at partnerskabet gradvist var blevet udrullet til omkring 2.400 McDonald’s restauranter i USA. For Krispy Kreme indebar udrulningen betydelige investeringer i produktions- og distributionskapacitet for at kunne levere friske donuts dagligt til et så stort antal lokationer. Håbet var, at den øgede volumen fra McDonald’s ville retfærdiggøre disse omkostninger og skabe en ny, profitabel salgskanal. Dette håb blev dog svækket, da den gennemsnitlige efterspørgsel per McDonald’s lokation ikke levede op til de nødvendige niveauer for at gøre forretningen profitabel for Krispy Kreme. Selvom McDonald’s er en gigant med enorm kundetrafik, var donut-salget tilsyneladende ikke højt nok til at bære de specifikke omkostninger, Krispy Kreme havde ved at servicere aftalen.
McDonald’s har på sin side udtalt, at de var “spændte og glade for at indgå partnerskab med Krispy Kreme” og fremhævede et “stærkt samarbejde” med donutkæden. Beslutningen om at afslutte partnerskabet beskrives som en fælles aftale mellem de to selskaber. Selvom partnerskabet stopper, fastholder McDonald’s en fokus på at forbedre kundeoplevelsen, hvilket var en af de oprindelige intentioner bag at tilbyde de populære donuts.
Umiddelbare konsekvenser
For Krispy Kreme har nyheden om afslutningen på partnerskabet haft en mærkbar effekt på aktiekursen. Aktierne har oplevet en betydelig nedgang i år, der ifølge Reuters har mistet omkring 70% af deres værdi. Dette fald reflekterer markedets bekymring for Krispy Kremes evne til at skalere og profitere på store partnerskaber. Efter meddelelsen om ophøret steg aktien dog marginalt i den indledende handel, hvilket kan indikere, at markedet allerede havde indregnet partnerskabets problemer, og at klarhed over situationen blev modtaget positivt.
Krispy Kreme’s aktie faldt markant i dagene og ugerne op til den officielle annoncering, især efter pausen i udrulningen blev kendt i maj 2025. Investorerne reagerede negativt på signalerne om, at partnerskabet ikke levede op til forventningerne, hvilket resulterede i et værditab på selskabet. Nyheden om det officielle ophør den 24. juni 2025 med virkning fra 2. juli 2025, medførte dog kun en mindre reaktion i aktiekursen, hvilket ifølge markedsanalytikere indikerer, at investorerne allerede havde forventet denne udvikling. Dette ses som et eksempel på, hvordan finansielle markeder hurtigt indregner forventede dårlige nyheder.
For fremtiden vil Krispy Kreme nu rette sin opmærksomhed mod at udbygge sit eget distributionsnetværk og indgå partnerskaber med andre detailhandlere og supermarkeder for at sælge sine produkter. Denne strategi, der bygger på salg via et bredt udvalg af detailpunkter frem for ét stort, dominerende partnerskab som med McDonald’s, ses nu som vejen frem for selskabet. For McDonald’s betyder afslutningen, at de må genoverveje, hvordan de bedst kan differentiere deres morgenmadstilbud og imødekomme kundernes ønske om convenience og variation.
Afslutningen på partnerskabet understreger de udfordringer, der kan opstå, når to store kæder med forskellige driftsmodeller og omkostningsstrukturer forsøger at integrere deres tilbud. Selvom potentialet var stort, viste de økonomiske realiteter og den faktiske kundeopførsel sig at være en for stor hindring for en succesfuld national udrulning.
Læs også en af vores andre tophistorier: Clark Olofsson er død: Manden bag Stockholmssyndromet blev 78 år