Sankt Hans: Sikkerhed først ved bålet – Pas på dyrene og genbesøg traditionens rødder

22. juni 2025

Hurtigt Overblik

  • Sankt Hans fejres den 23. juni med traditionelle bål landet over.
  • Myndigheder og dyreværnsorganisationer advarer mod at bygge bål for tidligt af hensyn til fugleunger og pindsvin, der søger ly.
  • Det anbefales at flytte eller bygge bålet umiddelbart inden afbrænding for at undgå at skade dyr.
  • Sankt Hans-traditionen er en blanding af hedenske midsommerritualer og den kristne fejring af Johannes Døberen.
  • Traditionen med at brænde en heksefigur stammer fra 1920’erne og symboliserer en minde om historiske hekseforfølgelser.

Når midsommeren står for døren, samles danskere landet over for at fejre Sankt Hans med traditionelle bål, midsommersange og hyggeligt samvær. Men i år lyder der klare advarsler fra myndigheder og dyreværnsorganisationer: Sikkerhed ved bålet er altafgørende, især af hensyn til de små, vilde dyr, der desværre ofte ender deres dage tragisk i flammerne.

Risikoen er størst, når bålene opbygges i god tid inden den 23. juni. Grene, kvas og haveaffald, der ligger i en bunke over længere tid, bliver et attraktivt skjul og ynglested for blandt andet pindsvin og fugleunger. Disse dyr søger ly og beskyttelse i de tætte bunker, uvidende om den fare der lurer, når mørket falder på Sankt Hans aften, og bålet tændes.

For at minimere risikoen og beskytte dyrelivet opfordres alle, der planlægger et Sankt Hans-bål, til at tage simple, men effektive forholdsregler. Det allervigtigste råd er at vente med at bygge bålet til umiddelbart inden, det skal tændes. Hvis det ikke er muligt, er det afgørende at flytte hele bålet eller i det mindste gennemgå det grundigt for dyr, lige inden flammerne tager fat. En god metode er at stikke i bunken med en kæp eller grene for at skræmme eventuelle beboere væk, eller forsigtigt at flytte materialet stykke for stykke.

Historien Bag Flammerne: En Blading af Hedenskab og Kristendom

Sankt Hans er mere end blot en aften med bål og sang; det er en tradition med dybe historiske rødder, der strækker sig langt tilbage. Fejringen den 23. juni, aftenen før Sankt Hans dag den 24. juni, falder tæt på sommersolhverv – årets længste dag omkring den 21. juni. Denne placering er ikke tilfældig og vidner om traditionens dobbelte ophav.

Oprindeligt var midsommeren en vigtig fest i hedenske traditioner. Man fejrede lyset, sommerens komme og naturens frugtbarhed. Bålene menes at have haft en rensende funktion og skulle skræmme onde ånder væk, samtidig med at de symboliserede solens kraft på sit højeste.

Med kristendommens indførelse blev mange hedenske skikke og fester fusioneret med kristne mærkedage. Midsommerfejringen blev koblet til fejringen af Johannes Døberens fødsel den 24. juni. Sankt Hans er netop den danske form af navnet Johannes. Dermed blev den gamle lysfest en fejring af en vigtig skikkelse i kristendommen, selvom mange af de folkelige traditioner, som bålet, levede videre og fik ny symbolik.

Heksen på Bålet: En Moderne Tilføjelse med Historisk Ekko

En markant del af det moderne danske Sankt Hans-bål er figuren af en heks, der placeres på toppen af bålet. Denne tradition er dog, i modsætning til selve bålet, en relativt ny tilføjelse. Skikken med at brænde en heksefigur opstod angiveligt i Danmark omkring 1920’erne.

Figuren er en symbolsk handling, der refererer til de historiske hekseforfølgelser, der fandt sted i Europa, herunder Danmark, i det 16. og 17. århundrede. I denne mørke periode blev flere tusinde mennesker, primært kvinder, anklaget for hekseri og mange henrettet ved brænding på bålet. Den sidste officielle heksebrænding i Danmark fandt sted i 1693.

Troen på, at hekse samledes på Bloksbjerg i Tyskland Sankt Hans nat, levede også i den folkelige overtro. Når heksefiguren brænder på bålet i dag, siges den symbolsk at flyve til Bloksbjerg. Selvom traditionen med heksefiguren er nyere, tjener den som et fascinerende – omend makabert – ekko af en alvorlig og tragisk del af danmarkshistorien, der nu genfortælles i en ufarlig, symbolsk form på midsommerens bål.

Mens vi fejrer Sankt Hans med bål og sang, er det vigtigt at huske både på de sikkerhedsforanstaltninger, der beskytter vores lokale dyreliv, og på de mange lag af historie – fra hedensk lysfest til kristen mærkedag og en symbolsk påmindelse om fortidens overtro og uretfærdighed – der tilsammen udgør denne unikke danske midsommertradition.

Læs også en af vores andre tophistorier: USA angriber Irans atomanlæg: Eskalation når farligt højdepunkt – Teheran: Forhandlinger er meningsloese

Skriv en kommentar