TV 2 Hybrider Controversiel Ekspert til Touren: Tyler Hamilton Erstatter Rolf Sørensen

3. juli 2025

Hurtigt Overblik

  • Cykelsportsekspert Rolf Sørensen melder afbud til TV 2’s dækning af Tour de France for andet år i træk af private årsager.
  • TV 2 erstatter Sørensen med den tidligere amerikanske cykelrytter Tyler Hamilton som ny ekspert.
  • Hamilton vil levere daglige analyser på TV 2 Sports hjemmeside under Tour de France.
  • Hamilton har en fortid præget af dopingmisbrug og spillede en central rolle som whistleblower i sagen mod Lance Armstrong.

Cykelfans, der havde glædet sig til at lytte til Rolf Sørensens indsigt under årets Tour de France på TV 2, må væbne sig med tålmodighed – igen. For andet år i træk melder den populære ekspertkommentator nemlig afbud til dækningen af verdens største cykelløb. Afbuddet skyldes “private og personlige årsager”, som Sørensen ikke ønsker at uddybe, men han understreger, at det ikke drejer sig om helbredsproblemer denne gang, i modsætning til sidste år. Det skriver blandt andre TV 2 Sport og Politiken.

Nyheden om Sørensens fravær kommer blot få dage før Tour-starten og efterlader et tomrum i TV 2’s ellers så rutinerede Tour-hold. Men tv-stationen har hurtigt fundet en erstatning, der med sikkerhed vil vække opsigt i cykelkredse og blandt seere: den tidligere amerikanske toprytter Tyler Hamilton.

TV 2 bekræfter over for flere medier, herunder TV 2 Sport, at Tyler Hamilton er hyret som ny cykelekspert. Hamilton skal ikke sidde i kommentatorboksen, men vil i stedet levere daglige analyser, kommentarer og vurderinger af etaperne og løbets udvikling på TV 2 Sports hjemmeside. Han er et kendt ansigt i Danmark, ikke mindst fra sin tid på Bjarne Riis’ succesfulde Team CSC i starten af 00’erne, hvor han opnåede stor popularitet.

En fortid der kaster skygger: Tyler Hamiltons kontroversielle historie

Ansættelsen af Tyler Hamilton som cykelsportsekspert er på mange måder bemærkelsesværdig. Den 54-årige amerikaner var i sin aktive karriere en toprytter med imponerende resultater, herunder en fjerdeplads i Tour de France 2003 for Team CSC og en guldmedalje ved OL i Athen 2004. Hans karriere, resultater og offentlige persona tog dog en dramatisk drejning, da sandheden om hans udbredte dopingmisbrug kom frem.

Hamilton testede positiv for bloddoping (blodtransfusion) allerede under Vuelta a España i 2004, kort efter sin OL-sejr. Selvom den første positive test under OL blev kendt, blev han dengang ikke frataget sin guldmedalje på grund af procedurefejl. Den positive test i Vueltaen resulterede dog i en to-årig karantæne. I 2007 vendte han kortvarigt tilbage til sporten, men i 2009 testede han igen positivt, denne gang for et stof fundet i et depressionsmiddel. Denne anden overtrædelse udløste en otte-årig karantæne, der effektivt afsluttede hans karriere.

Det mest opsigtsvækkende kapitel i Tyler Hamiltons historie er dog hans rolle som whistleblower. Efter at have levet i årevis med løgnen om sit dopingmisbrug, besluttede Hamilton at stå frem. I et interview på det amerikanske tv-program “60 Minutes” i 2011 fortalte han detaljeret om systematisk doping på Lance Armstrongs US Postal-hold og anklagede Armstrong for selv at have brugt forbudte midler. Hamiltons vidnesbyrd var medvirkende til, at Lance Armstrongs mange Tour de France-sejre blev annulleret, og at Armstrongs fald fra tinderne blev cementeret. Hamilton uddybede sin historie i den anmelderroste bog “The Secret Race” fra 2012, hvor han åbent fortalte om dopingkulturen, sit eget misbrug og presset i professionel cykling.

At en tv-station vælger at ansætte en person med denne baggrund som ekspert, er ikke uden kontrovers. Cykelsporten har brugt årevis på at genopbygge sit image efter de mange dopingskandaler, og spørgsmålet om at give en platform til tidligere dopingsyndere deler fortsat vandene. På den ene side besidder Hamilton en unik indsigt i sportens maskinrum og kan potentielt tilbyde et perspektiv, som “rene” eksperter ikke har. Hans erfaringer kan bruges til at forklare sportens kompleksitet, presset på rytterne og de fristelser, der findes. På den anden side kan ansættelsen opfattes som problematisk af dem, der mener, at dopingsnydere ikke bør belønnes med ekspertroller, og at det sender et uheldigt signal i kampen mod doping.

TV 2’s valg af Hamilton kan tolkes som et ønske om at tilbyde seerne en stemme med dyb, omend kontroversiel, erfaring fra sportens allerhøjeste niveau – også bagsiden af medaljen. Hans vilje til at tale åbent om sin fortid som whistleblower kan ses som en form for forsoning, der giver ham en vis troværdighed i dag. Ikke desto mindre vil hans bidrag til Tour de France-dækningen utvivlsomt blive set på med forskellige øjne af publikum.

Mens Tour de France nærmer sig, er det klart, at TV 2’s ekspertpanel ser markant anderledes ud i år. Fraværet af Rolf Sørensen er en æra, der midlertidigt er sat på pause, mens introduktionen af Tyler Hamilton markerer et nyt, potentielt kontroversielt, kapitel i stationens cykeldækning. Det bliver interessant at se, hvordan den amerikanske ekspert tager sig ud i sin nye rolle for det danske publikum, og om hans indsigt kan opveje den skepsis, hans fortid uundgåeligt vil medføre.

Læs også en af vores andre tophistorier: Holmgren Kæmpede Hårdt på Wimbledons Græs: Mental Styrke i Fokus Mod Machac

Skriv en kommentar