Udviklingsbistand under pres globalt: Danmark holder fanen højt, men med et nyt fokus på egne interesser

30. juni 2025

Hurtigt Overblik

  • Flere store donorlande som Tyskland og USA overvejer eller gennemfører markante nedskæringer i udviklingsbistanden.
  • Organisationer advarer mod konsekvenserne af nedskæringer for verdens fattigste og humanitær hjælp.
  • Danmark har som et af få lande fastholdt FN’s 0,7%-mål for udviklingsbistand i 45 år.
  • Danmarks nye strategi, ‘Partnerskaber i Udvikling’, fastholder 0,7%-målet, men integrerer danske interesser og fokuserer på stabilitet i skrøbelige stater.

Mens store donorlande som Tyskland og USA debatterer og i visse tilfælde gennemfører markante nedskæringer i udviklingsbistanden, står Danmark fortsat fast på FN’s mål om at afsætte 0,7 procent af bruttonationalindkomsten til formålet. Denne position er unik i en tid, hvor den internationale solidaritet synes at vakle under pres fra hjemlige økonomiske udfordringer og skærpede sikkerhedspolitiske dagsordener.

Global Uro og Truslen mod Bistanden

I Tyskland er der en intens debat om udviklingsbistandens fremtid. Den tyske regering, presset af besparelser, overvejer omfattende nedskæringer. Rapporter indikerer, at der potentielt kan skæres næsten €1 milliard fra Ministeriet for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (BMZ) og yderligere over €1 milliard fra budgettet for humanitær hjælp ifølge Devex. Dette sker samtidig med, at Tyskland øger sine forsvarsudgifter, hvilket af kritikere ses som en forskydning af prioriteter væk fra internationalt ansvar rapporterer DW. Civilsamfundsorganisationer, herunder VENRO og ONE, har udsendt en fælles appel, der opfordrer den tyske regering til at stoppe disse planlagte besparelser i humanitær hjælp og udviklingssamarbejde.

Også i USA er der stor usikkerhed omkring fremtidens udviklingsbistand. Under tidligere administrationer har der været markante nedskæringer i USAID og bidrag til FN, og diskussionen om, hvorvidt og hvor meget der skal skæres, fortsætter. Rapporter fra blandt andet Donor Tracker i maj 2025 indikerede, at den amerikanske administration agter at skære omkring 60 milliarder USD i “udenlandsk bistand”. Disse besparelser vækker bekymring for USA’s globale indflydelse og kapacitet til at håndtere internationale kriser ifølge Harvard Gazette. En meningsmåling fra februar 2025 viste dog, at et stort bipartisan flertal i USA faktisk er imod dybe nedskæringer i seks store områder af udenlandsk bistand.

Danmarks Stabile Kurs og Historiske Engagement

I modsætning til den turbulens, der præger debatten i flere andre vestlige lande, har Danmark længe været en bastion for et højt niveau af udviklingsbistand. Danmark er anerkendt internationalt for at være et af de få lande, der konsekvent har overholdt FN’s mål om at give mindst 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) i udviklingsbistand. Denne forpligtelse har varet i over 40 år, hvilket er en sjælden bedrift på globalt plan. Siden midten af 1970’erne har Danmark levet op til dette mål ifølge Nordics.info, og dette er et udtryk for en bred politisk og folkelig opbakning til at yde et betydeligt bidrag til global udvikling.

‘Partnerskaber i Udvikling’: En Strategi for en Verden i Opbrud

Danmarks engagement i udviklingsbistand har dog ikke været statisk. Den danske udviklingspolitiske strategi har løbende udviklet sig for at afspejle skiftende globale udfordringer og danske prioriteter. Den seneste manifestation af denne udvikling er strategien ‘Verden i Opbrud – Partnerskaber i Udvikling’, som blev lanceret den 20. juni 2025 af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i bred politisk enighed.

Strategien signalerer et skifte i retning af en tættere integration af udviklingspolitikken med Danmarks udenrigs-, sikkerheds- og handelspolitik. Selvom strategien fastholder 0,7%-målet og kampen mod fattigdom som et centralt element, lægges der nu eksplicit vægt på, at udviklingssamarbejdet også skal tjene og integrere danske politiske og økonomiske interesser rapporterer TV2. Dette betyder, at bistanden i højere grad vil blive brugt strategisk på områder, hvor Danmark har særlige styrker eller interesser, og hvor samarbejde kan skabe gensidige fordele.

Bistand som Redskab for Stabilitet og God Regeringsførelse

Et centralt element i ‘Partnerskaber i Udvikling’ er brugen af bistand som et aktivt redskab til at fremme stabilitet og god regeringsførelse, især i skrøbelige stater. Strategien anerkender, at ustabilitet, konflikt og dårlig regeringsførelse i dele af verden kan have direkte konsekvenser for Danmark, herunder i form af migration og sikkerhedsudfordringer. Ved at investere i stabile institutioner, retsstaten, bekæmpelse af korruption og demokratisk udvikling i disse lande, søger Danmark at adressere ‘root causes’ til konflikt og migration.

Dansk bistand til skrøbelige stater fokuserer på områder som stabilisering, sikkerhed, fremme af levebrød, demokratisering, god regeringsførelse, menneskerettigheder og konfliktforebyggelse. Målet er at bidrage til mere modstandsdygtige samfund, der bedre selv kan håndtere interne udfordringer og bidrage til regional stabilitet. Denne tilgang afspejler en global tendens blandt donorer til at se udviklingsbistand ikke kun som en humanitær gestus, men også som et redskab for at fremme egne sikkerhedspolitiske og økonomiske dagsordener – en tendens som Danmark nu omfavner mere eksplicit, dog uden at give slip på sit kerneengagement i fattigdomsbekæmpelse og 0,7%-målet.

Mens debatten om udviklingsbistand raser internationalt, og flere lande skærer ned, fastholder Danmark sin position som en af verdens mest generøse donorer målt i BNI. Den nye strategi, ‘Partnerskaber i Udvikling’, markerer en pragmatisk tilpasning til en kompleks verden, hvor bistand i stigende grad ses som et integreret element i en bredere udenrigspolitisk værktøjskasse, designet til at fremme både globale fremskridt og danske interesser i en verden præget af opbrud.

Læs også en af vores andre tophistorier: Microsofts AI-system “4 gange mere præcist” end læger i diagnose

Skriv en kommentar