Ustadigt Sankt Hans Vejr Medfører Aflysninger og Kræver Særlig Forsigtighed

23. juni 2025

Hurtigt Overblik

  • Dårligt vejr med regn, byger og kraftig vind præger Sankt Hans Aften 2025.
  • Talrige bålarrangementer er aflyst landet over på grund af vejrudsigten.
  • Beredskabsstyrelsen og lokale myndigheder opfordrer til stor forsigtighed ved afbrænding af bål, hvor det stadig er tilladt.
  • Traditionen bag Sankt Hans Aften har rødder i både hedenske midsommerfester og fejringen af Johannes Døberen.

Sankt Hans Aften 2025 tegner desværre til at blive en våd og blæsende affære for mange danskere. Et markant vejrskifte med en koldfront og bygelinje har ramt landet, hvilket får store konsekvenser for de traditionelle bålarrangementer. Ifølge vejr.tv2.dk, kan mandag den 23. juni 2025 blive den dårligste Sankt Hans Aften i mange år.

Prognoserne viser udbredt regn og byger, der lokalt kan være ledsaget af hagl og torden, især hen mod aftenen, hvor bålene traditionelt tændes. Dertil kommer en frisk til hård vind, som udgør en betydelig risiko ved afbrænding af bål. DR melder om Sankt Hans i modvind med byger og blæst, og Politiken rapporterer, at DMI har udsendt varsel om risiko for voldsomt vejr.

Store Konsekvenser for Bålarrangementer

Det ustadige og blæsende vejr har allerede ført til et væld af aflysninger landet over. DR bekræfter, at vejret aflyser sankthans mange steder. Meldinger fra blandt andet TV2 ØST nævner aflysninger i Slagelse, Nykøbing Falster, Korsør og Bisserup. BT beretter ligeledes om, at flere sankthansarrangementer er aflyst. I Dragør har kommunen ifølge dragoer-nyt.dk informeret arrangørerne om, at vinden bliver for kraftig til at tænde bål, hvilket har resulteret i aflysning af alle store bål. Også i Egedal Kommune er en stor sankthansfest aflyst grundet vind og vejr, skriver Sjællandske Nyheder.

Sikker Afbrænding Hvor Muligt

For de steder, hvor lokale forhold og myndighedernes vurdering stadig tillader afbrænding af mindre eller større bål, er det altafgørende at udvise stor forsigtighed. Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber understreger vigtigheden af at følge sikkerhedsrådene nøje:

  • Placering: Hold passende afstand til bygninger (30 meter til hårde tage, 200 meter til stråtage), marker med tørre afgrøder (60 meter) og skove samt brandfarlige materialer (200 meter).
  • Materialer: Afbrænd kun rent træ og haveaffald. Brug aldrig brandfarlige væsker til optænding, og undgå materialer der afgiver giftig røg som plastik eller trykimprægneret træ. Vær opmærksom på, at smådyr kan have søgt ly i bålstakken (TV2 Nord).
  • Under afbrænding: Hold konstant opsyn med bålet. Hav altid vand eller sand i nærheden til at slukke med om nødvendigt.
  • Efter afbrænding: Forlad først bålet, når ild og gløder er helt slukket. Hæld rigeligt med vand på gløderne.

Overtrædelse af afbrændingsreglerne kan føre til straf, og i tilfælde af brand kan man blive holdt erstatningsansvarlig.

Historien og Betydningen Bag Sankt Hans

Mens aftenens bål mange steder må vige for vejret, forbliver traditionen og dens historie en central del af midsommeren i Danmark. Sankt Hans Aften, den 23. juni, er opkaldt efter Johannes Døberen, hvis fødselsdag ifølge kristen tradition er den 24. juni, præcis et halvt år før Jesu fødsel. Fejringen aftenen før er en gammel skik.

Traditionen for at tænde bål midt om sommeren har dog rødder, der strækker sig længere tilbage end kristendommen, til hedenske midsommerfester og folketro. Midsommernatten blev ifølge folketroen anset for at være særligt magisk og ladet med overnaturlige kræfter. Bålet havde i denne sammenhæng en vigtig funktion som et værn mod onde ånder og mørkemagter, der frygtedes at være særligt aktive i den lyse nat (Visit Rømø og Tønder, Frederikssund Museum). Med kristendommens indførelse blev den hedenske tradition med bål integreret i fejringen af Johannes Døberen, hvor bålets lys symboliserede Johannes som forløberen, der pegede på Kristus som verdens lys i mørket.

Skikken med at sætte en heksedukke på toppen af bålet er en senere tilføjelse, der formentlig stammer fra 1800-tallet. Heksefiguren repræsenterede det onde, som man sendte til Bloksbjerg i Tyskland. Det er vigtigt at bemærke, at denne skik med heksedukken ikke har en direkte historisk forbindelse til de faktiske hekseafbrændinger, der fandt sted i tidligere århundreder.

Selvom vejret i år begrænser mulighederne for at samles om de store bål, står midsommervisen, fællesskabet og den rige historie bag Sankt Hans Aften fast som en central dansk tradition.

Læs også en af vores andre tophistorier: Tesla-Aktien skyder i vejret: Storslået overraskelse og politiske undertoner

Skriv en kommentar