Hurtigt Overblik
- Temperaturen i Danmark ligger aktuelt mellem 10 og 16 grader, men forventes at stige til 15-20 grader.
- Vinden er svag til jævn, men tiltager og kan stedvis blive frisk til hård, især ved kysterne.
- Der er risiko for byger og regn flere steder i landet.
- Et fascinerende vejrfænomen, en lysende ring omkring solen kendt som en solhalo, kan observeres under de rette betingelser.
Danmark oplever for tiden varierende vejr med relativt moderate temperaturer, der dog er på vej opad. Ifølge flere vejrtjenester, herunder Vejreti.com og DMI, ligger temperaturen i øjeblikket typisk mellem 10 og 16 grader. Prognoserne peger dog på, at varmen tager til, og temperaturerne kan stige til mellem 15 og 20 grader, med de varmeste områder mod sydøst, som rapporteret af DMI.
Vindforholdene er også et markant element i det aktuelle danske vejr. Vinden beskrives som svag til jævn fra sydøst til sydvest. Flere steder, især ved kysterne, kan vinden dog blive frisk, og DMI forventer, at vinden tiltager og bliver jævn til hård omkring vest, hvilket kan mærkes tydeligt langs de åbne kyststrækninger. Vejreti.com angiver en gennemsnitlig vindhastighed på 9.4 m/s i dag. Der er også udsigt til byger og potentiel regn flere steder i landet, hvilket bidrager til den omskiftelige vejrtype.
Midt i de skiftende vejrforhold kan man dog være heldig at observere et smukt og fascinerende optisk fænomen på himlen: en lysende ring omkring solen, også kendt som en solhalo. Dette syn er ikke sjældent, men kræver de helt rette atmosfæriske betingelser for at opstå.
Lysende Ring Om Solen: Fænomenet Solhalo
En solhalo er et optisk fænomen, der fremstår som en lysende, ofte farvet, ring eller bue omkring solen (eller månen, hvor det kaldes en månehalo). Selvom det kan se mystisk ud, er forklaringen videnskabelig og relateret til lysets opførsel i Jordens atmosfære. Fænomenet opstår, når sollys brydes og reflekteres af millioner af små iskrystaller, der svæver i højtliggende cirrusskyer, typisk i en højde af 5-10 kilometer.
Disse iskrystaller har ofte en sekskantet struktur, der fungerer som små prismer. Når sollyset trænger ind i en sådan krystal og forlader den igen gennem en anden side, afbøjes (brydes) lyset. Den mest almindelige form for halo er den såkaldte 22-graders halo. Dette skyldes, at lyset typisk afbøjes med en vinkel på cirka 22 grader, når det passerer gennem de sekskantede iskrystaller på en bestemt måde. Som forklaret af blandt andet Illustreret Videnskab og DMI, er denne 22-graders vinkel den mindste afbøjningsvinkel for lys, der passerer gennem en sekskantet iskrystal, og derfor er lyset mest intenst ved netop denne vinkel set fra beskuerens position.
Resultatet er en cirkulær ring omkring solen med en radius på 22 grader. Selvom haloen kan se hvid ud, skyldes den samme lysbrydning, der sker i et prisme, at lyset spaltes i farver. Ofte ses en svag farvning, hvor den inderste del af ringen er rødlig, og den yderste er blålig, selvom farverne sjældent er lige så intense som i en regnbue. Ud over 22-graders haloen findes der også en sjældnere 46-graders halo samt andre mere komplekse halo-fænomener, der afhænger af iskrystallernes form og orientering.
At observere en solhalo kan være en påmindelse om de komplekse og smukke fysiske processer, der konstant finder sted i vores atmosfære. Næste gang himlen er dækket af tynde, slørede skyer af iskrystaller, kan det altså være en god idé at kigge op – husk dog altid at beskytte øjnene mod direkte sollys, når du kigger mod solen.
Læs også en af vores andre tophistorier: Sankt Hans 2025: Bål slukkes af blæst og byger – Udbredte aflysninger rammer landet